Foreks İşlemi Nasıl Yapılır?
Foreks piyasalarında tıpkı diğer piyasalarda olduğu gibi, aldığınız döviz çiftini (parite) yükseldikten sonra daha pahalıya satarak veya sattığınız döviz çiftini düştükten sonra daha ucuza alarak para kazanırsınız. Forex işlemleri Spot işlemlerdir, Vadeli İşlem değildir.
Vadeli piyasalardaki gibi gelecekte oluşacak bir değer üzerinden işlem yapılmaz. İşlemler sonunda fiziksel olarak bir mal alışverişi yoktur. Kar zararlar parasal olarak netleşir ve hesaba anlık olarak yansır. Yatırımcı her zaman kendi hesap durumunu gerçek zamanlı olarak işlem platformundan izleyebilir.
Piyasa haftanın beş günü, 24 saat açık olduğu için, dünyadaki gelişmelere göre her an pozisyon alabilir veya pozisyonunuzu kapatabilirsiniz.
Foreks piyasalarında yatırımcı hem alış hem de satış yapabilir. Bir döviz çiftinde alım yapıldığı zaman uzun (long) pozisyon açılmış olur. Uzun pozisyon aynı miktarda aynı döviz çiftinde satış yapılarak kapatılabilir. İşlemlerinize bir döviz çiftini satarak da başlayabilirsiniz. Daha önce hiç pozisyonunuz yokken döviz çiftini satarsanız kısa (short) pozisyon açmış olursunuz. Kısa pozisyonunuzu aynı döviz çiftinde aynı miktar alış yaparak kapatabilirsiniz. Alış ve satış fiyatları arasındaki fark kar-zararınızı oluşturacaktır.
Bir döviz çiftinde her zaman iki para birimi vardır. Bir döviz çiftini almak ya da satmak demek her zaman döviz çiftinin solundaki para birimini (base currency –temel para birimi) almak ya da satmak demektir. Karşılığında ise döviz çiftinin sağındaki (Term currency – ikincil –karşıt para birimi) para birimini almayı ya da satmayı kabul etmiş olursunuz.
Örneğin EURUSD paritesinde alış yapmak demek EUR almak karşılığında USD vermek demektir. Aynı paritede satış yapmak ise EUR satmak karşılığında USD almak demektir.
Döviz çiftinde (Parite) Alım-Satım işlemleri ilk para birimi üzerinden yapılırken, kar-zararlar ise sağ taraftaki ikinci para birimi cinsinden oluşur.
Foreks piyasasının en önemli özelliklerinden birisi ve popüler olmasını sağlayan unsur ise kaldıraçlı bir piyasa olmasıdır. Kaldıraç kullanarak yatırdığınız teminat miktarından çok daha büyük miktarlarda (kaldıraç oranı katı kadar) pozisyon alabilirsiniz
Örneğin, hesabınıza sadece 1,000 dolar teminat yatırarak, kaldıraç oranının 1:100 (yüz katı) olması halinde 100,000 dolar büyüklüğünde pozisyon açabilirsiniz. Yani 1,000 dolar teminat yatırarak 100,000 dolarlık pozisyona hükmedebilir ve bu büyüklükteki pozisyonun fiyat hareketleri üzerinden kar elde etme imkanına kavuşursunuz. Ters fiyat hareketlerinde ise aynı boyutta zarar etme ihtimali de mevcuttur. Kaldıraç uygulaması iki tarafı keskin kılıç gibidir.