Emir Türleri
Foreks Piyasalarında bilinçli ve etkin işlemler yapabilmek için piyasada kullanabileceğimiz emir türlerini çok iyi bilmeliyiz.
1Piyasa Emri
Piyasadaki o an için geçerli fiyattan alış veya satış işlemidir. Bu emir türü ile işlem yapıldığında aktif olarak ekranda geçen kotasyonlardan alış veya satış işlemi anında gerçekleştirilir.
2Bekleyen Emirler
Piyasada aktif olarak işlem gören fiyatlardan farklı bir fiyattan işlem yapmak için kullanılan emir türleridir.
Bekleyen Emirler altı farklı şekilde sisteme iletilebilir:
Buy Limit —(Alış Limit):
Fiyatın, şu anki piyasa fiyatından daha düşük bir seviyeye gelmesi durumunda alış yapılmak istendiğinde verilen alış emrine denir. Yatırımcılar bu emri verirken; fiyat istedikleri seviyeye düşüp, emir gerçekleştikten sonra fiyatın tekrar yükseleceğini düşünürler.
Sell Limit — (Satış Limit):
Fiyatın, şu anki piyasa fiyatından daha yüksek bir seviyeye gelmesi durumunda satış yapılmak istendiğinde verilen satış emrine denir. Yatırımcılar bu emri verirken; fiyat istedikleri seviyeye kadar yükselip, emir gerçekleştikten sonra fiyatın tekrar düşeceğini düşünürler.
Buy Stop — (Alış Stop):
Piyasada işlem görmekte olan fiyatın daha da üstünde bir fiyatla alış işlemine girmek için kullanılır. İlk bakışta, şimdiki fiyattan daha yüksek fiyatla alış yapmak çelişkili görünse de; buy stop emri, belirlenen bir direnç noktasının kırılması durumunda piyasanın daha da yukarı gideceği düşüncesiyle kullanılır.
Buy Stop Limit
Bu emir türü, stop ve limit emirlerinin karışımıdır. Piyasa fiyatı, belirlenmiş bir Stop seviyesine (Emir Penceresi'nde Fiyat alanına yazılan değer) geldiğinde, belirlenen Buy Limit Fiyatı’ndan (Stop Limit Fiyatı alanına yazılan değer), Buy Limit Emri verilmesini sağlar. Fiyat alanına yazacağımız değer şimdiki piyasa fiyatından yüksek olmalıdır. Stop Limit Fiyatı alanına yazacağımız değer ise, Fiyat alanına yazılan seviyenin altında, üstünde veya aynı fiyat seviyesinde olabilir.
Sell Stop — (Satış Stop):
Piyasada işlem görmekte olan fiyatın daha da altında bir fiyatla satış işlemine girmek için kullanılır. İlk bakışta, şimdiki fiyattan daha düşük fiyatla satış yapmak, buy stop emrinde olduğu gibi algıya ters gelse de; sell stop emri, belirlenen bir destek noktasının kırılması durumunda piyasanın daha da aşağı gideceği düşüncesiyle kullanılır.
Sell Stop Limit
Piyasa fiyatının, belirlenmiş bir Stop seviyesine (Emir Penceresi'nde Fiyat alanına yazılan değer) ulaşması durumunda, belirlenen Sell Limit fiyatından (Stop Limit Fiyatı alanına yazılan değer) Sell Limit Emri gönderilmesini sağlar. Stop seviyesi; yani Fiyat alanına yazacağımız değer şimdiki Piyasa Fiyatından düşük olmalıdır. Stop Limit Fiyatı alanına yazacağımız değer ise, Fiyat alanına yazılan seviyenin altında, üstünde veya aynı fiyat seviyesinde olabilir.
Örnek Emir görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz.
Zarar-Durdur (Stop-Loss):
Açık olan satış işlemlerinde, şimdiki fiyatın üstünde belirlenmiş bir fiyat seviyesi yazılmasıyla, fiyat o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirlerdir. Açık olan alış işlemlerinde ise şimdiki fiyatın altında belirlenmiş bir fiyat seviyesi yazılmasıyla fiyat o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirlerdir. Piyasa fiyatı (uzun pozisyonlar için bid, kısa pozisyonlar için ask fiyatı) Zarar-Durdur (Stop-Loss) seviyesine geldiği anda sistem tetiklenir ve emir, Piyasa Emri (Market Execution) olarak piyasaya gönderilir. O andaki geçerli piyasa fiyatından emir gerçekleştirilmeye çalışılır. Zarar-Durdur seviyesi olarak belirlediğiniz nokta, limit emir seviyesi değil; emrin, piyasa emri olarak tetikleneceği piyasa fiyatı seviyesini göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta: Kar-Al veya Zarar-Durdur seviyesi olarak belirlenen fiyat ile emrin gerçekleşme fiyatı arasında fark olabileceğidir. Bu durum piyasanın çok hızlı hareket ettiği zamanlarda daha çok yaşanabilir.
Örnek: EURUSD paritesindeki pozisyonumuz için 1.3515 seviyesinden, Zarar-Durdur Emri (Stop-Loss) vermiş olalım. Piyasa fiyatı 1.3515’i gördüğü anda emir tetiklenecek ve sistem otomatik olarak Zarar-Durdur Emri’mizi Piyasa Emri’ne dönüşerek; piyasaya gönderilecektir. Piyasa derinliği uygun ve oynaklık az ise emrin gerçekleşme fiyatı 1.3515 veya çok yakın bir fiyat olabilecektir. Fakat Amerika veya Avrupa Merkez Bankası başkanının önemli açıklamalar yaptığı ve piyasanın hareketlendiği bir anda, EURUSD piyasa fiyatı 1.3515 seviyesini görürse emrin gerçekleşme fiyatı 1.3515 olabileceği gibi, üzerinde veya altında, örneğin 1,3518 veya 1,3511 şeklinde de gerçekleşebilir.
Kar-Al (Take Profit, T/P):
Açık olan Alış işlemlerinde, şimdiki fiyatın üstünde belirlenmiş bir fiyat seviyesi yazılmasıyla, piyasa fiyatının o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirlerdir. Açık olan Satış işlemlerindeyse şimdiki fiyatın altında belirlenmiş bir fiyat seviyesi yazılmasıyla; fiyatın o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirlerdir. Kar Al emirleri de Zarar Durdur emirlerinde olduğu gibi Piyasa Fiyatı (uzun pozisyonlar için bid, kısa pozisyonlar için ask fiyatı) belirlenen seviyeye geldiğinde tetiklenir. Emir tetiklendikten sonra (Zarar Durdur emirlerinden farklı olarak) piyasaya Limit Emir olarak iletilir. Böylece pozisyon, Kar Al seviyesinden ya da daha iyi bir seviyeden kapatılır.
Dikkat edilmesi gereken nokta: Take Profit ve Stop-Loss seviyesinin işlemin gerçekleşeceği fiyatı değil, pozisyonun kapatılması için verilecek piyasa emrinin hangi seviyede tetikleneceğini göstermesidir.
Önemli:
ZiraatFX Meta Trader 5 (Netting Sistem) üzerinde Take Profit ve Stop Loss Emirleri hakkında bilinmesi gereken önemli bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.